DESPRE MINE


Dragii mei, nu stiu cum sa le leg, mai ales cand trebuie sa povestesti despre tine. Nu stiu altii cum or fi, dar eu...


Am descoperit fotografia in momentul in care, la vreo 15 ani, am gasit aparatul lui taica-miu in casa, impreuna cu cateva carti despre tehnica fotografica. Nu a trecut mult si am developat primul film, in baie, intr-un intuneric total, cu maica-mea pe post de cronometru la usa. A fost o senzatie extraordinara cand am aprins lumina si am descoperit ca filmul fusese bine expus si developat. Parca si acum o resimt. In liceu, am fotografiat o groaza de petreceri pentru prieteni. Am fotografiat pe ascuns, in timpul orei, profesorii care imi erau cei mai dragi.... au fost surprinsi, dar incantati. A urmat o pauza; ca marinar am fotografiat mai putin.  Am redescoperit insa fotografia odata cu "epoca digitala"...


...cand, am revenit la dragostea din tinerete, fotografia gen "candid pictures", "street pictures", "in public", "street spirit", care toate sunt cam acelasi lucru, fotografia de reportaj. Si asta pentru ca imi place sa surprind oamenii cu trairile lor, momentul, acea secunda...  De aici nu a mai fost decat un pas pana la foto-reportajul de nunta (de eveniment). Prima data pentru rude, apoi prieteni si, uite asa, am inceput sa fotografiez pentru voi.


Am alaturi de mine familia, care imi este un real sprijin… direct sau indirect. Ii vad pe ei si nu numai, cu cat interes privesc fotografiile si cate amintiri naste fiecare instantaneu surprins ... Ii vad si inteleg de fiecare data ca fotografia trebuie sa stie sa-si spuna povestea. Pentru ca altfel, nu este decat o imagine.


Ce are atat de deosebit fotografia, de ce m-am indragostit de ea si am transformat-o in modul meu de viata? In cel mai simplist mod de a spune, eu cred ca fotografia, indiferent de geneza ei (pelicula sau digital), are suflet doar ca  sufletul nu este dat neaparat de pelicula; este dat de oameni. De omul aflat inaintea obiectivului… de cel aflat in spatele lui…


Pentru mine, orice eveniment, fie ca este nunta, botez sau aniversarea unui copil, este o poveste care trebuie spusa. Este povestea voastra.